17 اسفند 1398 - 17:00

مصاحبه|امام‌جمعه دهلی‌نو: حمایت امام خامنه‌ای از مسلمانان هند در بهترین زمان انجام شد

امام‌جمعه مسجد جامع شهر دهلی‌نو در گفتگو با تسنیم اعلام کرد: مسلمانان هند امیدی ندارند که کشورهایی چون عربستان از آنها حمایت کنند ولی حمایت‌های قاطع رهبر معظم انقلاب قطعاً در جامعه هند تأثیرگذار خواهد بود.
کد خبر : 5475

پایگاه رهنما:

تحولات اخیر هند و مسلمان‌کشی‌های آشکاری که با انتشار کلیپ‌های دردآور همراه بود نه‌فقط مسلمانان بلکه مردم تمام جهان را متأثر کرد. آنچه مشخص است سیاست‌های دنباله‌دار حزب بی‌جی‌پی در هند است که دومینوی تخریب شرایط مسلمانان را از کشمیر آغاز کرد و پس از بستن پرونده زمین مسجد بابری به‌سود هندوها نوبت به قانون بازنگری تابعیت یا موضوعی که مسلمانان هندی آن را تبعیض مذهبی می‌دانند رسیده است.

بیشتر بخوانید

اخیراً و همزمان با سفر ترامپ طی حمله نظامیان هندی به مسلمانان که به‌همراهی افراط‌گرایان هندو همراه بود بیش از 50 مسلمان کشته شدند و حدود 400 نفر نیز به‌شدت زخمی شدند. برای بررسی دقیق‌تر شرایط کنونی هند با «علامه سید تقوی» امام جمعه مسجد جامع دهلی‌نو هم‌صحبت شده‌ایم:

تسنیم: با سلام و سپاس، به‌نظر می‌رسد تمام مشکلات فعلی مسلمان هند از زمان تصویب قانون بازنگری تابعیت (CAA) آغاز شده است، لطفاً در مورد این قانون، نحوه اجرای آن و اینکه آیا در مخالفت با آن اختلافی بین مذاهب اسلامی وجود دارد توضیح دهید.

علامه تقوی: قانونی بازنگری تابعیت (تبعیض مذهبی) در پارلمان نیز تصویب شده ولی خب به این دلیل تصویب شده است که تعداد نمایندگان حزب بی‌جی‌پی در پارلمان زیاد است. در اصل دولت برای تصویب این قانون راه سختی نداشت ولی اجرای قانون کار ساده‌ای نیست و حتی متفکران سیاسی نیز معتقدند که دولت در اجرای این قانون با مشکلات اساسی روبه‌رو خواهد بود.

مشکل اولیه این است که آنها برای ابطال تابعیت غیرهندی‌هایی که مدعی بودند تعدادشان بالای 20 میلیون نفر است به مشکل برخورد کردند، حتی در ایالت آسام که مدعی بودند 10 میلیون بنگلادشی تابعیت غیرمجاز دریافت کرده‌اند نتوانستند آنها را شناسایی کنند. از این 10 میلیون نفر ادعاشده حزب بی‌جی‌پی تنها یک میلیون و نهصد هزار نفر را شناسایی و سلب تابعیت کرد که مشخص هم نیست چه‌تعداد از این افراد واقعاً جزو مهاجران باشند.

البته روش به‌کار گرفته‌شده توسط دولت برای شناسایی غیرهندی‌ها آن‌چنان سخت و عجیب است که مطمئناً میلیون‌ها هندی‌الاصل نیز نمی‌توانند طبق آن هندی بودن خود را اثبات کنند. پیش‌بینی من این است که حداقل 150 میلیون نفر از مردم هند نتوانند هندی بودن خود را اثبات کنند!

در مورد قانون بازنگری تابعیت هیچ اختلافی بین شیعیان و دیگر مذاهب اسلامی وجود ندارد، و در جنبش اعتراض به این قانون تبعیض مذهبی همه مسلمانان شانه به شانه هم ایستاده‌اند، دلیل این اتحاد را می‌توان ذکر این نکته دانست که تصویب این قانون در اصل به مسلمانان ضربه می‌زند و تفاوتی بین مذاهب مختلف نیست.

قانون تبعیض مذهبی که طبق آن غیرهندی‌ها تنها به‌شرط مسلمان نبودن تابعیت هندی می‌گیرند باعث تضییع حقوق تمام مذاهب اسلامی است، به این دلیل در تمام اعتراضاتی که علیه تصویب این قانون انجام شده تمام مذاهب اسلامی دوشادوش هم ایستاده و مخالفت خود را اعلام کرده‌اند.

تسنیم: روابط هند با رژیم صهیونیستی و آمریکا را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

علامه تقوی: این یک حقیقت است که از زمان روی کار آمدن حزب بی‌جی‌پی (حزب حاکم) روابط دهلی‌نو و رژیم صهیونیستی افزایش یافته است. ریشه این روابط به زمان نخست وزیری نارسیما رائو (دهه نود میلادی) بازمی‌گردد که بذر ارتباط محکم با رژیم صهیونیستی در سیاست هند کاشته شد. ولی در زمان حکومت حزب نارندرا مودی این روابط بسیار محکم‌تر شد و افزایش یافت. البته در خصوص ارتباط با آمریکا باید بگویم که حکام قبلی نیز ارتباط خوبی با سران کاخ سفید داشتند. در زمان حاضر متأسفانه دولت‌مردان هندی تبدیل به بازیگر دستورات آمریکا شده‌اند و با اشاره دولت‌مردان کاخ سفید حزب حاکم هند هر اقدامی را حاضر است انجام دهد.

تسنیم: آیا سفر ترامپ را به اتفاقات تلخ اخیر مرتبط می‌دانید؟ با توجه به اینکه همزمان با سفر رئیس جمهور آمریکا سرکوب مسلمانان شروع شد چه ارتباطی می‌تواند وجود داشته باشد؟

علامه تقوی: از آنجا که پیش از آمدن ترامپ اعتراضات علیه قانون تبعیض مذهبی آغاز شده بود به‌نظر من نمی‌توان سرکوب مسلمانان را مستقیماً به سفر وی ارتباط داد. بهتر است این اقدام را دسیسه برنامه‌ریزی‌شده دولت هند بدانیم زیرا مودی از مدت‌ها قبل سخنانی این‌چنینی (سرکوب وحشیانه مسلمانان) به‌زبان می‌آورد. اگر به تاریخ نگاه کنیم می‌بینیم که مودی از 20 سال قبل افکار خود را بیان می‌کرد و می‌گفت: "مهاجران بنگلادشی را دو دسته کنیم! به هندوها تابعیت هندی بدهیم و مسلمانان را اخراج کنیم."

من فکر نمی‌کنم کشتار مسلمانان به‌دستور کشور دیگری انجام شده باشد بلکه باید ریشه آن را درون دولت فعلی هند دید. البته این واقعیت انکارناپذیر است که هر قانونی که باعث آزار و اذیت مسلمانان شود مورد حمایت رژیم صهیونیستی است و همه این را می‌دانند.

تسنیم: در خصوص واکنش کشورهای اسلامی به‌خصوص عربستان که داعیه‌دار حمایت از مسلمانان است نظر مسلمانان هند چیست؟ واکنش ایران و به‌خصوص بیان رهبر معظم انقلاب را چگونه دیدید؟

علامه تقوی: مسلمانان هند امیدی به حمایت کشورهایی مانند عربستان ندارند، مسلمانان بر این باورند که عربستان سیاستی را پیش نمی‌گیرد که با منافع آمریکا در تضاد باشد ولی سازمان همکاری اسلامی قانون تبعیض مذهبی را محکوم کرد و این از سوی برادران اهل‌سنت مورد استقبال قرار گرفت.

آن اندازه‌ای که مسلمانان هند به ایران چشم امید دارند قطعاً به هیچ کشور دیگری امید ندارند، به‌طور مثال وقتی آقای ظریف مسلمان‌کشی‌های اخیر هند را محکوم کرد اگرچه تأثیر چندانی بر دولت دهلی‌نو نداشت ولی همدردی دولت ایران برای مردم هند بسیار خوشایند بود و باعث خوشحالی مسلمانان شد.

البته نقطه اوج همراهی بیانیه مهم و تاریخی رهبر معظم انقلاب بود که به‌عقیده من کاملاً تأثیرگذار است و دقیقاً در زمانی درست ایشان از مسلمانان هند حمایت کردند، آن‌گونه که ایشان در بیان حکیمانه خود از مسلمانان هند دفاع کردند شکی ندارم که هم در اقدامات آتی دولت تأثیرگذار خواهد بود و هم بین مردم هند کاملاً مؤثر خواهد بود.

مسلمانان هند ارتباط بسیار نزدیکی با جمهوری اسلامی ایران دارند، مسئولین ایرانی در شرایط حساس کنونی موضعگیری‌هایی بسیار خوب و اصولی داشتند که حتی برادران اهل‌سنت هندی نیز به آن اذعان دارند. البته جای تأسف دارد که تعداد انگشت‌شماری از سیاستمداران مسلمان نگاهی سیاسی به این حمایت‌ها دارند و همیشه به‌دنبال منافع سیاسی خود هستند که گاهی ممکن است از روش‌های ضداسلامی تأمین شود.

ولی مسلمانانی که حقیقتاً به دین پایبند هستند بدون هیچ اختلافی از مواضع ایران اسلامی دفاع کرده‌اند و آن را برای دفاع از حقوق خود دانسته‌اند. در اصل فقط ایران است که حاضر است بدون توجه به نژاد و رنگ مسلمانان از آنها حمایت کند.

تسنیم: راهکار مسائل فعلی چیست؟ آیا سیاست‌های حزب حاکم در قبال مسلمانان بهتر خواهد شد؟

علامه تقوی: حزب حاکم هند یعنی حزب بی‌جی‌پی هیچ‌گاه دیدگاه مثبتی در قبال مسلمانان نداشته است و همیشه ضداسلامی بوده است، حتی حدود 25 سال پیش که حزب بی‌جی‌پی در دنیای سیاست ناشناخته بود و قدرتی نداشت شعارهای فریبکارانه‌ای می‌داد که برخی مسلمانان فریب خوردند و تصور می‌کردند که بی‌جی‌پی ضربه‌ای به مسلمانان نخواهد زد.

این یک اشتباه مسلم بود، البته پس از روی کار آمدن مودی این توهم کاملاً از ذهن مسلمانان خارج شده است و به حقیقت ماجرا پی برده‌اند، تنها اندیشمندی ماست که می‌تواند مانع بروز حوادثی از این دست شود.

بزرگان اسلامی هند باید از بیان سخنانی که موجب ایجاد اختلاف می‌شود خودداری کنند، در اصل هندوها دشمن ما نیستند دشمن ما یک دسته خاص از هندوها هستند که باید آنها را یک حلقه (افراط‌گرای) سیاسی دانست. این دشمن است که علیه ما نقشه می‌کشد. در حالت کلی هندوها علیه مسلمانان نیستند و قصد آزار و اذیت مسلمانان را ندارند.

در تخریب فضا متأسفانه افکار و سخنان غلط برخی سیاستمداران مسلمان نیز بی‌تأثیر نیست که گاه باعث سوءتفاهم و اقداماتی علیه مسلمانان می‌شود. از سران فرق اسلامی می‌خواهم که نسبت به سخنان خود کاملاً مسئولانه برخورد کنند و حرفی به زبان نیاورند که اختلافات را بیشتر کند.

این تنها راهی است که باعث اتحاد بیشتر در فضای جامعه می‌شود و قطعاً حزب بی‌جی‌پی را در راه رسیدن به اهداف خود ناکام خواهد گذاشت.

تسنیم: آیا فکر می‌کنید دولت هند بتواند قانون تبعیض مذهبی را در تمام کشور اجرایی کند؟

علامه تقوی: هزینه این پروژه نیز بسیار گزاف است، در ایالت کوچک آسام گفته می‌شود میلیاردها دلار هزینه شده است در حالی که تمام جمعیت آسام 30 میلیون نفر نیز نیست! حال چگونه می‌خواهند این پروژه را در تمام هند اجرا کنند. هند با مشکلات اقتصادی مواجه است و این گونه اقدامات شرایط را سخت‌تر و بدتر نیز خواهد کرد که دولت هند نمی‌تواند آن را تأمین کند.

اجرای این قانون نه‌فقط مسلمانان را دچار مشکل می‌کند بلکه هندوهای ضعیف‌تر را نیز با چالشی جدی مواجه خواهد ساخت. دولت هند فکر می‌کند اگر این قانون را اجرایی کند در انتخابات آتی پیروز خواهد شد ولی باید حقایق میدانی را نیز بپذیرد، این قانون برای آینده هند بسیار خطرناک است و طبیعتاً جنبشی که علیه این قانون وجود دارد نیز با آرامش ادامه نخواهد یافت. مسئول تمام ناامنی‌های آتی و خراب شدن فضای جامعه دولت هند خواهد بود. امیدواریم دولت هند نیز این حقیقت را درک کند و تصمیم خوبی برای آینده کشور بگیرد.

منبع: تسنیم

ارسال نظرات